Elektrik Panosu Nedir?

Elektrik Panosu Nedir?

Elektrik panosu ya da diğer bilinen ismiyle elektrik dağıtım panosu, herhangi bir tesiste veya binada şebekeden gelen ana akımı alt devrelere ve alt bileşenlere dağıtan sistemdir. Tesisin ya da kullanılacak yerine ihtiyaçlarına göre standart, modüler ve özel üretim tasarımlara sahip olabilirler.

Elektrik Panosu Nedir?

Şehir şebekesi olarak da adlandırılan ana şebeke akımı doğrudan elektrik devrelerine ya da komponentlerine verilirse hasara neden olabilir. Bu nedenle devrelerin doğabilecek aşırı akım durumları karşısında kullanılması gerekir. Binalarda, fabrikalarda hatta gemi gibi araçlarda bu koruma elektrik pano ile sağlanır.

Pano tasarımı sırasında uygulama alanı dikkate alınmalıdır. En küçük akım ve voltaj değişimlerinin bile önemli olduğu elektronik cihazların kullanıldığı uygulamalarda özel ekipmanlar tercih edilerek bir elektrik panosu tasarlamak gerekir. Böylelikle ortaya çıkabilecek tüm olası aşırı akım ve aşırı gerilim durumları için gerekli önemler alınabilir. Eğer pano tasarımı hatalı olursa panodaki kablolar ısınarak yangın gibi tehlikeli durumlara neden olabilir.

Pano Yerleşimi Nasıl Olmalı?

İş Sağlığı ve Güvenliği kapsamında elektrik panosu yerleşimi büyük önem taşır. Güvenliğin yanı sıra estetik nedenlerden dolayı da panonun binanın doğru yerine yerleştirilmesi gerekir. Ayrıca pano dolaplarının elektrik panosu kilidi ile güvene alınması da gerekmektedir. Kilitlerin anahtarları, panonun yanı sıra tesisin veya binanın güvenliğinden sorumlu olan yetkililer, teknisyenler ve mühendisler tarafından taşınmalıdır.

Ayrıca yerleşim sırasında panonun uygun etiketlerle işaretlenmesi gerekir. Elektrik panosu etiketi, pano içerisinde akım olduğunu ve çalışanların dikkatli yaklaşması gerektiğini ifade der. Etiketleme hem panonun dış bölümünde hem de iç bölümünde yapılmalıdır. İş Sağlığı ve Güvenliği yönetmeliğinde belirtilen sarı işaretli etiketler ve diğer tüm pano güvenlik işaretleri kullanılmalıdır.

Elektrik Panosunda Neler Bulunur?

Elektrik panoları standart özelliklere ve ek özelliklere sahiptir. Ancak bu özellikler de kullanılacak elektrik panosu modeline göre farklılık gösterir. Örneğin modüler panolarda standart olarak menteşeli ve kilitlenebilir ön kapı, proje cebi, yan saclar, montaj plakası gibi özellikler bulunur. Bunun yanı sıra istek halinde raf ve aksesuarlar ya da transparan kapı eklenebilir.

Diğer yandan sıva üstü panolar ve duvar tipi panolarda standart olarak giriş-çıkış fırçaları, kablo tutucu, proje cebi ve montaj plakası ile bağlantı elemanları bulunur. Bu panolarda ise taban sacı, raflar ve aksesuarlar, transparan kapı, taşıma mapası gibi özellikler eklenebilir. Benzer şekilde sıva altı panolarda da standart olarak sıva üstü panoların özellikleri bulunur. Bunlar da sıva üstü modeller gibi özelleştirilebilir.

Özel tasarım elektrik panoları ise tamamen ihtiyaçlara yönelik tasarlanır ve üretilir. Özel imalat çözümleriyle ihtiyaçları tam olarak karşılamak mümkün olur. Sac kalınlıkları, renk, gövde, kapaklar, montaj plakası ve baza tamamen isteğe bağlı şekilde üretilir.

Doğru Pano Seçimi Nasıl Yapılır?

Pano seçimi yaparken birçok faktör etkili olur. Bu faktörlerden bazıları şu şekilde sıralanabilir.

  • Kullanım alanı
  • Uygulama yapılacak alandaki cihazların hassasiyet derecesi
  • İhtiyaç duyulan boyut

Bu üç faktör göz önüne alındığında uygun elektrik panosu ebatları, şekli ve tasarımı seçilebilir. Kullanım alanı panonun özelliklerini belirleyecektir. Standart harici tip pano, sıva altı panolar ve sıva üstü panolar ile temel ihtiyaçlar karşılanabilir. Bunun yanı sıra modüler ve yarı modüler panolar da aynı anda birden fazla çözüme ihtiyaç duyan firmaların imdadına koşar. Ev tipi panolar ve gemi tipi panolar ise özel iç mekan ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlayan özel üretimlerdir.

Türkiye’nin lider elektrik panosu firmaları arasında yer alan Gül Pano, kapsamlı ürün yelpazesi sayesinde farklı ihtiyaçları karşılayacak panolar üretmektedir. Tüm ürünlerimize göz atmak ve sizin için doğru olan elektrik pano uygulamasını seçmek için bizi ziyaret edebilirsiniz.